JO CARLEY AND THE OLD DRY SKULLS – VOODOO BONES & VAUDEVILLE BLUES

 

 

 “A steaming brew of cabaret, blues, ska, Vaudeville, voodoo and skiffle “

In de jaren ’90 waren ze beiden muzikanten in de Britse metal en punk scene die elkaar kenden en die, zoals muzikanten dat vaker doen, bij materiaal problemen elkaar uit de nood hielpen. Jo Carley leende haar drum kit uit aan Tim en vroeg haar te helpen, bij het schrijven van haar nummers. Jaren later ontdekt Jo de muziek van de Amerikaanse bluegrass muzikanten Bill Monroe (Blue Grass Boys) en violiste Alison Krauss en leerde ze mandoline en viool spelen. Ze stelde voor aan Tim om samen met haar een bluegrass/country/roots band te beginnen, maar uiteindelijk werd het een roots band, die zijn Ska en Punk roots niet kon verbergen.

Jo en Tim zijn ondertussen man en vrouw, treden op als duo onder de naam Carley Twins of als trio (met bassist Hawkeye Houlihan of James Le Huray) als Jo Carley and The Old Dry Skulls. Hun muziek omschrijven ze zelf als een mix van “waanzinnige zigeunermuziek en ouderwetse folk”, als muziek die ze zelf graag willen horen. In 2014 debuteerden ze met de EP ‘Rags and Bones’ en in 2017 brachten ze hun debuut studio album ‘Them Old Bones’ uit. Ze namen het album op met co-producer Alex McGowan (Urban Voodoo Machine, Wilko Johnson…) in de Space Eka East studio in Londen. Naast Jo, Tim, Hawkeye en James stonden ook Paul-Ronney Angel (harmonica) & Alex McGowan (slide gitaar, gitaar & percussie) in de studio.

Anno 2020 en twee studio albums verder brengen ze deze maand -als opvolger van ‘Shake Them Rattlin’ Bones’ (2019) en de single “The Zombie/The Jungle”, (2020)- hun nieuwe album ‘Voodoo Bones & Vaudeville Blues’ uit. Op de tracklist staan twaalf nieuwe nummers met, naar gewoonte, voodoo-geluiden uit de jaren 1930 die “gecombineerd worden met een stomende bouillon van vaudeville, blues, rock en roll, calypso, skiffle, en ouderwets country”.

'Voodoo Bones and Vaudeville Blues' werd opgenomen tijdens lockdown in een huis aan de oostkust van Engeland. Toen de pandemie toesloeg, gooiden de Carleys hun bank en de tv weg en veranderden ze hun woonkamer in een opnamestudio, waar alleen oude technieken gebruikt werden én een paar goede microfoons. Daar wachtten ze de Lockdown af tot ze de opnames konden mixen en masteren op ¼ mono tape met Ed Deegan bij Gizzard in Londen. Deze analoge en primitieve manier van opnemen legt het unieke geluid van de band volledig vast en het resultaat is de meest retro en authentiek klinkende plaat tot nu toe. Het album wordt geleverd in een mooie uitklapbare digipack, met alle teksten en is nogmaals afgewerkt met het geweldig artwork van Luke Johnson van Dismay Designs.

“Het sluiten van deals met de duivel is nooit een goed voorteken en soms werken voodoo-capriolen averechts. De onschuldige reis van een vrouw naar de jungle eindigt met een toverdokter die haar verleidt om zo met hem te trouwen. In het holst van de nacht steelt ze zijn zombie gif en gebruikt het om zichzelf te bevrijden. Ze bezit nu al zijn magie en viert het einde van hun tumultueuze relatie, maar hij laat dat niet zomaar. Een meedogenloze zombie komt haar nu elke nacht lastigvallen, sluipt rond en maakt haar bang. Is ze nog steeds in zijn ban?...”.

In de opener “Little Limbs of Satan” gaat Jo al onmiddellijk furieus van slag om daarna het rijtje van te consulteren individuen op haar vertrouwde manier en ondersteund door gemaal Tim, verder af te werken met “The Zombie” en “The Devil”. Op “She Got Him (With Her Voodoo)” klinkt ze eerst wat terughoudend voordat haar voodoo voluit zijn werk doet. De rust komt er even met het speelse “The Jungle”, maar snel keren ze op “The Witchdoctor”, “Dead But He Won't Lay Down” en “Crowhurst's Lament” terug naar hun wereld waar het subversieve donker en levendig gehouden wordt. Erg bluesy is “Under Your Spell”, wat “Shipwreck Blues” wel laat uitschijnen maar dan weer niet is. Doe na “The Bone Readers” het licht maar aan, want de show is voorbij en de voodoo, die verdwijnt met de nacht…

Jo Carley and the Old Dry Skulls doen op ‘Voodoo Bones & Vaudeville Blues’ opnieuw waar ze erg goed in zijn. Ze brouwen hun unieke brouwsel van voodoo en vaudeville verder en kruiden het kundig af met wat blues, rock en andere feine kruiden die in het donker smaken naar meer. Jo Carley & The Old Dry Skulls is een band die leeft om op te treden, waarbij ze proberen het publiek te amuseren en mee te nemen naar een onderwereld vol verwondering, het macabere en de verbeelding. Voor 2021 zijn er al enkele optredens in België en Nederland gepland.

“On ‘Voodoo Bones & Vaudeville Blues’, Jo Carley and the Old Dry Skulls do what they do very well. They continue to brew their unique concoction of voodoo and vaudeville and skilfully season it with some blues, rock and other fine spices that taste for more after dark…“ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

Release: 04/12/2020

 

 

26/03/2021 Broken Necks Belgium Arlon
22/04/2021 Duycker Americana The Netherlands Hoofddorp
8/05/2021 Le Hangar Belgium Liège
9/05/2021 The Grand Canyon Belgium Nazareth
5/09/2021 Arts & Roots festival Belgium Aarschot

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: JO CARLEY AND THE OLD DRY SKULLS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list: 01. Little Limbs Of Satan – 02. The Zombie – 03. The Devil – 04. She Got Him (With Her Voodoo) – 05. Lose Your Soul – 06. The Jungle – 07. The Witchdoctor – 08. Dead But He Won't Lay Down – 09. Under Your Spell – 10. Crowhurst's Lament – 11. Shipwreck Blues – 12. The Bone Readers / Music/Lyrics by: Jo Carley & Tim Carley, w/ or as [noted] © 2020 - Produced by: Ed Deegan, Jo Carley & Tim Carley | Album credits: Jo Carley: lead vocs, b-vocs, mandolin, washboard, percussions / Tim Carley: a&e-guitars, kick drum, foot tambourine, percussion, b-vocs / James Le Huray: double bass & e-bass, banjo, congas, piano, percussion

Discography JO CARLEY AND THE OLD DRY SKULLS: Voodoo Bones & Vaudeville Blues [12/2020] | The Zombie / The Jungle – Lock-Down Sessions (single) [04/2020] | Shake Them Rattlin’ Bones [2019] | Them Old Bones [2017] | Coming to the Party (single) [2016] | Rags and Bones (EP) [2014] | 

Artiest info
Website  
 

Label: Old Higue Records

video